Maatalousyrittäjät yhdistivät voimansa suurhankkeessa
Kuukauden elinvoimatarina
Kotimainen ruoantuotanto on tärkeä osa huoltovarmuutta ja maaseudun elinvoimaa. Vaikka ala kamppailee haasteiden kanssa, löytyy myös luottamusta tulevaisuuteen. Sitä osoittaa parhaillaan Ylivieskassa toteutuva suuri navettainvestointi.
Pylväälle Rauhalantien varteen valmistunut 299 lehmän robottipihatto saa ensimmäiset asukkaansa syyskuun lopussa. Jos hanke etenee suunnitellusti, ensimmäinen laajennus on vuorossa jo ensi vuonna.

Hankkeen taustalla on vuonna 2024 perustettu Laukkupalon Maito Oy. Sen omistajia ovat Sari ja Marko Sorviston Kotipellon Tila Oy, Juha Pylväs sekä reisjärvinen Reiskone Oy. Ensimmäisen vaiheen investoinnin arvo on noin 4,2 miljoonaa euroa.
Yrittäjät korostavat, että alueen elinvoima rakentuu investoinneista ja tulevaisuudenuskosta.
– Jos halutaan pitää nämä seudut asuttuina, tällaisia yrityksiäkin tarvitaan. Tältä kylältä tuskin ollaan ensimmäisenä valoja sammuttamassa, Pylväs toteaa.
Uuden tilakeskuksen toiminta perustuu yhteistyöhön. Tilalla ei esimerkiksi ole omaa peltoviljelyä, vaan lehmien tarvitsema rehu hankitaan alueen viljelijöiltä.
Ero tavanomaisiin liikeyrityksiin on siinä, että työssä ollaan tekemisissä elävien eläinten ja luonnon kanssa. Pihatto on suunniteltu eläinten hyvinvointi edellä, ja lehmien terveydestä kerätään jatkuvasti tietoa.
– Lehmä on työtoveri. Se ei lypsä, jos se ei voi hyvin. Tässä työssä a ja o on, että lehmällä on hyvä elämä, Marko Sorvisto painottaa.
Seuraavaksi yritys hakee ympäristölupaa laajennukselle, joka toisi 100 lypsypaikkaa lisää. Tavoitteena on vaiheittain laajentaa tilakeskus tuhannen lehmän kokonaisuudeksi. Myöhemmin on mahdollista rakentaa myös biokaasulaitos toisen yhtiön toteuttamana.
Investoinnit on tehty etupainotteisesti tulevaisuutta ajatellen: pihaton lisäksi nyt valmistuvat myös lietesäiliöt, rehunsäilöntään tarvittavat laakasiilot sekä halli- ja varastotilat, jotka palvelevat myöhempiä laajennuksia.
Suurten yksiköiden rakentaminen edellyttää monen palasen loksahtamista paikalleen – osaamisesta ja henkilökemioista aina rahoitukseen, sijaintiin ja logistiikkaan. Siksi yrittäjien mukaan myös jatkossa on yhä sijaa kaiken kokoisille tiloille.
– Tässä on oltu edelläkävijöitä, ja vastaavaa mallia voi lähteä toteuttamaan muuallakin, Sorvisto arvioi.
Onnistumisen kannalta iso merkitys on sillä, että kaikki osapuolet ovat pitkäaikaisia maatalousyrittäjiä. Sorvistoilla on takanaan vuosikymmenten kokemus karjatilan kehittämisestä. Pylväällä taas on taustaa myös koneurakoinnista, biokaasulaitoksen osakkuudesta ja päättäjänä toimimisesta.
– Kaikkea tähän asti kertynyttä tietoa ja osaamista voimme nyt hyödyntää tämän yhteistyön kautta, Pylväs toteaa.
Kuvat ja teksti: Hanna Perkkiö