Ajankuva näkyy urheilukaupassa

Urheiluliike on yhdenlainen näköalapaikka siihen, miten ihmiset kuluttavat vapaa-aikaansa. Ylivieskan Urheilu ja Lelu Oy:n kauppias Tero Sipilä katsoo talvikauteen luottavaisena.

”Luonnossa liikkuminen on yhä kasvattanut suosiotaan, ja ihmiset harrastavat ulkoilua monin eri tavoin.”

Näkyypä liikkeessä laajemminkin maailman meno, kuten juuri nyt globaalit ongelmat materiaalien saannissa ja kuljetuksissa. Oman muuttujansa tuovat myös ailahtelevat talvikelit.

”Jonkinlainen riski kuuluu tähän hommaan, se on vain hyväksyttävä”, Sipilä toteaa.

Monenlaisten vaiheiden läpi ”Urkkalelussa” on ehditty luovia siitä lähtien, kun Marja-Liisa ja Jorma Sipilä perustivat liikkeen vuonna 1968. Yksi Ylivieskan vanhimmista yhä toimivista liikkeistä on nyt toisen sukupolven komennossa, ja kolmattakin on jo käynyt kesätöissä ja apulaisina.

Tero ja Jarkko Sipilälle kauppiaan ura oli aikoinaan itsestään selvä vaihtoehto, kun tuli aika jatkaa vanhempien työtä. 

”Kyllä tähän on kasvanut kiinni. Pienenä jo pyörittiin täällä muiden jaloissa. Sukupolvenvaihdos tehtiin ajan kanssa 2000-luvun alkupuolella, siinä ei ollut tarvetta pitää kiirettä.”

Vaikka tänä päivänä verkkokauppa jyrää urheilupuolellakin, myös myymälän ovi käy edelleen. Paikan päälle vetää valikoiman laajuus, ja ennen kaikkea asiakaspalvelu. Siitä Urkkalelussa huolehditaan yhdeksän työntekijän voimin.

”Onneksi ihmiset huolehtivat itsestään ja liikkuvat. Ihan asiallisesti on pystytty kauppaa tekemään”, Sipilä sanoo.

Toisin oli keväällä 2020, jolloin koronakriisi hiljensi myymälöiden lattiat. Tilanne kuitenkin normalisoitui kesän tullen, kun yhä useampi löysi tiensä liikunnan ja ulkoilun pariin. Pyörät kävivät kaupaksi, ja talvivälineitä myytiin viime talvena loppuun. Sen sijaan sisälajien toiminta hiljeni, ja se laski myös välineiden kysyntää.

Sipilä ennakoi maastopyöräilyn suosion jatkuvan edelleen, samoin talvikaudella liukulumikenkäilyn. Aivan uusiakin lajeja putkahtelee kartalle, mikä näkyy myös kaupan hyllyillä.

”Nyt myydään padelmailoja, ja seuraava hittilaji on ennusteiden mukaan pickleball”, Sipilä kertoo.

Teksti ja kuva: Hanna Perkkiö

Jaa sosiaalisessa mediassa: