ARKKITEHTITOIMISTO TEKEE TYÖTÄ IHMISTÄ VARTEN

Tänä vuonna 35 vuotta täyttävä Arkkitehtitoimisto Jorma Paloranta Oy on vuosien varrella jättänyt vahvan jäljen Ylivieskan kaupunkikuvaan – Suvannon kappeli, Kassisen alue, Meijerinranta, Smarthouse, Toimitalo Pietari, Katajan koulun uudisrakennus ja Hakalahden päiväkoti vain muutamana esimerkkinä.

”Vielä enemmän meidän työmme näkyy kuitenkin maakunnissa. Ylivieskalaista osaamista viedään meiltä lähialueen kuntiin ja eri puolille Suomea”, toimitusjohtaja Kyösti Marjanen sanoo.

Jorma Paloranta perusti oman yrityksen vuonna 1984 ja jäi vuotta myöhemmin täysipäiväiseksi yrittäjäksi kaupunginarkkitehdin työstä. Vuodesta 1990 yrityksessä työskennellyt Marjanen siirtyi toimitusjohtajaksi vuonna 2009. Paloranta oli silti yhä tiiviisti mukana arkkitehtitoimiston työssä siihen saakka, kunnes hän äkillisesti sairastui ja kuoli vuonna 2014.

”Jorman testamentti on ollut se, että töitä tehdään ihmisten kanssa ja kaikkia osapuolia kunnioittaen. Arkkitehtuurissa tärkeintä ovat ihmiset, jotka rakennuksia käyttävät, suunnittelevat ja rakentavat sekä ne, jotka tekevät päätöksiä”, Marjanen sanoo.

Arkkitehtitoimisto Jorma Paloranta Oy työllistää nykyään 20 henkilöä, joista 12 työskentelee Ylivieskassa, loput Kokkolassa ja Oulussa. Yrityksen päätoimialana on rakennussuunnittelu, mutta se tekee myös kaavoitusta ja kaupunkisuunnittelua.

”Projektit painottuvat paljolti suhdanteiden mukaan. Vilkkaan asuntorakentamisen jälkeen vaaka on parin vuoden ajan kallistunut koulu- ja hoivatilojen suunnitteluun”, Marjanen kertoo.

Tälläkin hetkellä yrityksellä on suunnittelupöydällä monenlaisia kohteita ympäri maata Utsjoelta Espooseen, Lieksasta Turkuun.

Marjasen mukaan suunnittelutoimistojen haasteena on tänä päivänä yhä kiristyvät aikataulut. Työtä leimaavat jatkuva uudistumisen tarve ja lisääntyvät tekniset vaatimukset. Myös materiaalit kehittyvät jatkuvasti, esimerkkinä puu- ja hirsirakenteiden käyttö yhä vaativammissa kohteissa.

”Myös arkkitehdin tehtäväkenttään on tullut paljon uutta, ja esimerkiksi kohteiden visualisoinnissa on viime vuosina menty kovasti eteenpäin.”

Perusasiat eivät silti ole muuttuneet miksikään. Marjanen toteaa, että arkkitehtitoimisto tekee perustajansa ajattelutavan mukaisesti ”asiakaslähtöistä suunnittelua suurella sydämellä”.

”Se on sitä, että ollaan kaikki samalla puolella pöytää. Meille on tärkeää myös huolehtia, että työ tehdään asiakkaan kannalta kustannustehokkaasti.” 

Jaa sosiaalisessa mediassa: