aution_auto

Aution Auto

Perinteikäs autopaja sai uudet yrittäjät

Rautatien itäpuolinen alue oli vielä peltoa ja pajupusikkoa 1960-luvun alussa, kun Aarne Autio siirsi yrityksensä sinne Ylivieskan keskustasta. Aution Auto oli korjannut ja vuokrannut autoja jo vuodesta 1955, ja oli tullut aika siirtyä Savisillan kupeesta väljempiin tiloihin.

Tänä päivänä yli 60-vuotias yritys toimii yhä noilla sijoillaan ja palvelee korjaamona, koneistamona ja varaosamyymälänä asiakkaita ympäri Suomea. Samalla yksi Ylivieskan vanhimmista toimivista yrityksistä elää muutosten aikaa.

Isänsä jalanjäljillä 45 vuotta työuraa tehnyt Jorma Autio on saanut jatkajat Markus Haapalasta ja Jarkko Leppälästä, jotka alkukesästä tulivat Aution rinnalle yrityksen omistajiksi.  

Haapala ja Leppälä ovat kasvaneet autojen pariin jokkisharrastuksen myötä. Myös yrityksen pyörittäminen on molemmille ennestään tuttua. Haapalalla oli takavuosina lähes kymmenen vuoden ajan oma yritys, joka tuotti portsaripalveluja. Leppälä taas on saanut vieraan töissä aina tarpeen tullen pidellä ohjaksia.

Kaksikko on ottanut vastuulleen yrityksen pyörittämiseen liittyvät työt. Senkin aika tulee, että toimintaa aletaan eri tavoin kehittää.

”Nyt opetellaan ensin talon tapoja”, Haapala toteaa.

Jo yrityskaupan valmistelussa tuli vastaan monenlaisia kysymyksiä alkaen rahoituksen järjestämisestä ja liiketoimintasuunnitelman laatimisesta. Yksin ei Haapalan ja Leppälän tarvinnut niistä kuitenkaan selviytyä.

”Ytekin ja Ely-keskuksen asiantuntijoilta saimme hyvää apua monissa käytännön asioissa.”

Tällä hetkellä Aution Auto työllistää kaikkiaan yhdeksän henkilöä, joukossa kokeneita pitkäaikaisia työntekijöitä. Jorma Autio itsekin palvelee yhä asiakkaita ja työskentelee liikkeessä uusien yrittäjien rinnalla.

”Meillä on paljon pitkäaikaisia asiakkaita, ja heidän kannaltaan on hyvä, että homma jatkuu. Samalla kuitenkin yritys tarvitsee myös uudistumista ja uusia ideoita”, Autio toteaa.

Teksti ja kuva: Hanna Perkkiö

Jaa sosiaalisessa mediassa: