Hiusalan yrittäjät pitävät yhtä

Hiusala kuuluu niihin, joissa yrittäjyys on enemmän sääntö kuin poikkeus. Valtaosa alalla työskentelevistä toimii itsenäisenä ammatin- tai liikkeenharjoittajana. Ylivieskalainen parturi-kampaamoyrittäjä Merja Sorvoja toteaa, että ammattikunnalla on hyvä syy pitää lippua korkealla:

– Meidän alueellamme löytyy todella hyviä tekijöitä ja osaamista alan parhaasta päästä.

Tekijöiden kesken ammattitaitoa ja yhteistyötä vaalii oma alueellinen yhdistys, Ylivieskan ja ympäristön parturi-kampaamoyrittäjät ry. Jäseniä sillä on Ylivieskasta ja lähikunnista Kalajokea ja Reisjärveä myöten

Vuonna 1969 perustettu yhdistys on yksi pitkäaikaisimmista yhä aktiivisista alan järjestöistä. Nykyään se toimii itsenäisesti, kattojärjestöjen ulkopuolella.

– Sillä tavoin olemme parhaiten pystyneet tekemään asioita, jotka hyödyttävät juuri meidän aluettamme, yhdistyksen aktiivijäseniin kuuluva Sorvoja toteaa.

Juuri nyt yhdistyksen toiminnan jatko on kuitenkin vaakalaudalla. Ongelma on sama kuin monilla muillakin järjestöillä: mistä löytää vastuuhenkilöitä toimintaa pyörittämään.

Monenlaista toimintaa yhdistyksellä on vuosien varrella ehtinyt ollakin: kursseja ja koulutuksia, messumatkoja ja yhteisiä tapahtumia. Myös jäsenten hyvinvointia on tuettu, mikä on varsinkin korona-aikana ollut tärkeää.

– Olemme yrittäneet huomioida toisiamme, jotta kukaan ei jäisi yksin. Facebookissa oma suljettu ryhmä, jossa tsempataan muita ja kysellään kuulumisia. Sen kautta on ollut myös kätevää jakaa tietoa saatavilla olevista tuista, Sorvoja kertoo.

Positiivista tilanteessa on Sorvojan mukaan se, että jäsenistöstä kukaan ei ole joutunut koronan takia lopettamaan. Itse hän haluaa ajatella, että tästäkin mennään eteenpäin.

Sorvojalla itsellään on alalta jo 37 vuoden kokemus. Nykyään hän pyörittää Hius-Velhotarta yhdessä Piia Korhosen kanssa. Alkuvuosina yksin työskennellessä paikallinen yhdistys tarjosi yhteisöllisyyttä. Sitä moni kaipaa edelleen.

– On tärkeää, että voi toisten kanssa vaihtaa ajatuksia ja saada käytännön apuakin. Jos vaikka permanenttiaine loppuu, niin aina voi juosta naapurista lainaamaan!

Hiusalan yrittäjiä yhdistävät käsillä tekemisen taito ja palveluhenkisyys. Sorvojan mukaan alalla on tärkeää kiinnittää huomiota myös yrittäjätaitoihin.

– Tämä on yrittämistä siinä missä mikä tahansa muukin bisnes. Useimmat eivät kuitenkaan tavoittele suurta kasvua vaan omalla työllä toimeen tulemista. Oman työn arvo on tunnettava, ja sitä kannattaa tuoda myös reilusti esiin.

Jaa sosiaalisessa mediassa: