Kaapelia maahan ja johtoja tienvarsille

Sähkönjakeluyhtiö on jatkuvasti läsnä asiakkaittensa arjessa, mutta sen kanssa tulee harvoin suoraan asioitua. Monille ainoa yhteydenotto tapahtuu uutta sähköliittymää avattaessa.

– Jos verkkoyhtiön toiminta ei näy asiakkaalle, se todennäköisesti kertoo onnistumisesta eli siitä, että sähköntoimitus on kunnossa, Herrfors Nät-Verkko Oy:n aluepäällikkö Kari Vaara toteaa.

Toimivien sähköyhteyksien eteen tehdään taustalla kaiken aikaa työtä. Esimerkiksi Herrforsin pohjoisella verkkoalueella eli Ylivieskassa ja Alavieskassa vedetään joka vuosi keskimäärin 15 kilometriä maakaapelia.

– Myös vanhoja ilmajohtoja siirretään metsien keskeltä teiden varsille ja sitä kautta parannetaan verkon toimintavarmuutta, Vaara kertoo.

Useita hankkeita on parhaillaankin menossa alueella. Ylivieskan keskustassa alkaa kesän aikana keskijänniteverkon saneeraus, jossa vanhojen kiinteistömuuntamoiden tilalle rakennetaan nykyaikaisia puistomuuntamoita.

Myös Vähäkankaalla ja Alavieskassa tehdään muuntamotöitä ja kaapelointeja, ja Kankaan aseman ympäristössä saneerataan ensi talvena ilmajohtoja. Raudaskylällä puolestaan saatiin viime vuonna päätökseen iso saneeraushanke.

Sähkönsiirtoyhtiöitä työllistää myös viime vuonna alkanut aurinkopaneelibuumi. Vaaran mukaan kyselyjä verkkoon liittymisestä on tullut paljon myös Herrforsin alueella.

– Esimerkiksi viime vuonna aurinkosähköjärjestelmiä kytkettiin kaksi kertaa enemmän kuin edellisvuonna. Tänä vuonna toukokuuhun mennessä kytkentöjä on tehty yhtä paljon kuin viime vuonna marraskuuhun mennessä.

Vaara suosittelee ottamaan verkkoyhtiöön yhteyttä jo hyvissä ajoin ennen hankintaa ja mitoittamaan aurinkopaneelien kapasiteetin omaan kulutukseen.

– Yhdessä voidaan myös miettiä, miten kapasiteettia voidaan tarvittaessa laajentaa, jos esimerkiksi sähköauton hankinta tuo lisää kulutusta.

Herrforsilla on palvelupiste Ylivieskan keskustassa torin laidalla. Kolme asiakaspalvelijaa neuvovat sekä sähkönmyyntiin että -siirtoon liittyvissä asioissa. Kaikkiaan yhtiö työllistää Ylivieskassa lähes 20 henkilöä, kun mukaan lasketaan myös sähköverkon ja kaukolämmön työntekijät.

Oy Herrfors Ab toimii Ylivieskan ja Pietarsaaren alueilla ja on osa Katternö-konsernia. Konserni myy sähköä ja lämpöä, tuottaa sähköä sekä ylläpitää ja kehittää sähköverkkoja. Kaukolämpöä Herrfors tuottaa Ylivieskassa, Alavieskassa, Raudaskylällä ja Pietarsaaressa.

Jaa sosiaalisessa mediassa: