Kirjaston videot valloittavat somessa ja vievät Ylivieskaa kartalle


Kirjat lentelevät ilmassa, mielikuvitushahmot seikkailevat kirjaston käytävillä ja meno on välillä kuin toimintaelokuvassa. Kyse on tietenkin Ylivieskan kaupunginkirjaston some-videoista, joissa huumori ja kekseliäisyys saavat kunnolla tilaa.

Kirjastolle ja koko Ylivieskalle videot ovat tuoneet laajaa näkyvyyttä: tämänvuotisten Euroviisujen hengessä kuvattua ”Vihdomme”-videota on katsottu tähän mennessä pelkästään Facebookissa yli 140 000 kertaa.

Videot paitsi nostattavat hymyä huulille myös ravistelevat perinteisiä mielikuvia kirjastosta. Tämän päivän kirjasto on kaupunkilaisten olohuone, jossa hyssyttelyn sijasta kutsutaan ihmisiä tiedon ja elämysten äärelle.

Informaatikko Elina Nurkkala kertoo, että some-videoiden tekeminen alkoi korona-aikana. Kun kirjaston ovet piti laittaa säppiin, piti löytää uusia tapoja tavoittaa asiakkaat ja välittää ajankohtaista tietoa kirjaston toiminnasta.

– Aluksi pohdimme, miten videoiden tekeminen sopii kirjastolle. Ensimmäisen julkaisun jälkeen kuitenkin innostuimme saman tien, ja ideat lähtivät lentoon täältä kirjaston seinien sisältä, Nurkkala kertoo.

Kaksi vuotta sitten Suomen valtasi Käärijä-huuma, ja koska kirjaston henkilöstöstä löytyy euroviisufaneja, siihen haluttiin osallistua. Ilman isompaa suunnittelua tehtiin viisuaiheinen video, jonka suosio yllätti. Seuraavana vuonna No rules -video sai niin paljon huomiota, että kommentteja pyydettiin jo iltapäivälehteen.

Suosiosta huolimatta kirjaston väki ei vielä lupaa viisuteemasta jokavuotista perinnettä. Videoita kun ei muutoinkaan väännetä väkisin, vaan pohjalla on aina kuhunkin hetkeen ja tarpeeseen sopiva idea.

– Yritämme tarttua hetkeen ja ajankohtaisiin ilmiöihin. On tärkeää, että tekeminen lähtee omasta innostuksesta. Itsekin usein yllätyn siitä, millaisia ideoita henkilökunnalta löytyy, toteaa kirjastonjohtaja Janne Koski.

Yleensä videot suunnitellaan ja kuvataan yhteisvoimin, ja Nurkkala leikkaa ja editoi ne lopulliseen muotoonsa. Videot eivät ole irrallisia tempauksia, vaan osa kirjaston viestintää.

– Sosiaalinen media on nykyään yksi työväline kirjaston perustehtävän hoitamiseen, ja sen kautta tavoitetaan myös iso osa asiakkaista, Nurkkala toteaa.

Tilastojen perusteella tässä on onnistuttu: kirjastossa on tehty kahtena vuonna peräkkäin ennätyksiä kävijämäärissä ja lainoissa, ja kuluvana vuonnakin ollaan ennätystahdissa.

Ylivieskan kirjasto on avannut oviaan myös erilaisille tapahtumille. Kirjailijavierailut ovat jo vakiintunut osa toimintaa – syksyllä kylään saapuu muun muassa suosikkikirjailija Satu Rämö. Alun perin hankerahoituksella järjestetyt kirjastokeikat saivat nekin niin ison suosion, että jatkoa on luvassa myös tulevana syksynä.

Ensi viikolla kirjastossa vietetään koko perheen Harry Potter -iltaa, joka toteutetaan yhteistyössä kaupungin ja järjestöjen kanssa. Kesäkuussa Sun Pampas -viikolla kirjasto isännöi tarinaniskennän SM-osakilpailua.

– Kirjaston tehtävä on edistää lukuintoa, ja tapahtumat ovat hyvä keino houkutella väkeä kirjojen keskelle. Maksuttomalla ja matalan kynnyksen kulttuuritarjonnalla on oma paikkansa, Koski toteaa.

Kuvat ja teksti Hanna Perkkiö

Jaa sosiaalisessa mediassa: