Liikunnallinen Löytynkylä viettää juhlavuotta

Löytynkylän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tarja Koutonen on pirteä ja touhukas nainen. Samaa voi sanoa hänen edustamastaan kylästä, Löytyn kylästä.
Löytty on kooltaan suhteellisen pieni, mutta toiminnaltaan suuri. Löytyn kylä sijaitsee mukavasti 15 kilometrin säteellä Ylivieskastan keskustasta, Nivalasta ja Sievistä. Raudaskylä on kivenheiton päässä.

– Jossakin vaiheessa tuli ehdotuksia kyläyhdistysten yhdistämistäkin, mutta omina yhdistyksinä olemme pysyneet, Tarja kertoo.

Kyläyhdistyksen toiminta on pysynyt aktiivisena perustamisvuodesta 1997. Alkuvuosina aktiivisuutta lisäsi kouluyhteistyö oman kylän koulun kanssa, joka oli ns. ympäristökoulu, eli siellä painotettiin luontoarvoja ja myöhemmin myös vihreitä arvoja. Koulu ehti toimia Ympäristökouluna yhdeksän vuotta ja toiminta päättyi vuonna 2006, jolloin koulun ovet sulkeutuivat koulutyöstä.

– Kyllä siinä hetken aikaa meni, ennen kuin saatiin taas kylätoiminta aktiiviseksi. Koulun menetys on aina kylälle iso juttu ja vaikuttaa toimintaan, Tarja kertoo.

– Mutta pikkuhiljaa toiminta elpyi ja on nyt vakiintunut ihan hyvälle tasolle. Koronavuosien jälkeen näyttää siltä, että osallistumisaktiivisuus on taas ihan todella korkea.

Kylätoiminnan taivaalle on jälleen tullut uusia tummia pilviä kun kaupunginvaltuusto hyväksyi viime kokouksessaan säästöbudjetin. Siinä kaupunki päättää luopua kylätalojen ylläpidosta ja tarjoaa niitä kylien vastuulle.

– Eihän tämä nyt täydellinen yllätys ollut, koska aina aika-ajoin tästä on puhuttu. Tiedossa on ollut, että salkutuksissa kylätalot ovat ensimmäisten säästöjen kohteena. Mutta kyllä tämä nyt pohdittavaa aiheuttaa, Tarja myöntää.

Löytyn kylällä on melko pitkälle vakiintuneet toiminnot. Juhannusviikolla kyläläiset kokoontuvat yhteiseen makkaranpaistohetkeen ja sen suosio on pysynyt hyvänä vuodesta toiseen. Ensi kesälle on jo pohdinnassa pomppulinnan hankkiminen kylän pienempien iloksi.
Pihapelejä ja leikkimielistä kisailua kuuluu ohjelmaan myös.

– Se on jotenkin niin ihanaa, kun ihmiset tulee istuskelemaan kylätalon pihalle ja siinä poristaan keskenään ilman kiirettä mihinkään, Tarja sanoo.

Tänä vuonna puurojuhla keräsi myös kylätalon salin täyteen puuronsyöjiä ja joululaulujen laulajia. Tunnelma oli hyvä ja paikalla oli myös uusia kasvoja.

Pitkän päivätyön kylätoiminnassa tehnyt Tarja kiitteleekin sitä, että ovat saaneet myös kyläyhdistyksen toimintaan nuorempaa väkeä.

– Meitä on muutama alkuperäinen vielä mukana ja se on hyvä. Mutta mukava on aina huomata, että nuorempaakin väkeä asia kiinnostaa ja ovat halukkaita lähtemään yhteiseen toimintaan, puheenjohtaja kiittää.

Löytyn kylä tunnetaan mm. aktiivisuudesta. Vuosien aikana kylälle on rakennettu monia luontopolkuja ja laavupaikkoja. Törmäjärvi ja Huhmari luovat kylälle upeat luonto-olosuhteet ympärivuotiseen liikuntaan ja retkeilyyn.

– Parina talvena täällä on ollut sellainen yhdeksän kilometrin peltolatu. Se on ollut tosi suosittu. Jouni sen on meille ajanut ja toivotaan, että olosuhteet suosivat tänäkin vuonna ja saadaan latu.

Mutta jos palataan vielä kylätaloasiaan, niin minkälaisia mietteitä puheenjohtajalla on asian suhteen?

– Virallisia kokouksia ei ole pidetty, mutta onhan asia nyt meitä puhuttanut. Melko epätodennäköiseltä näyttää tässä vaiheessa se, että kyläyhdistyksellä olisi voimavaroja ottaa koko kiinteistöä vastuulleen. Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että talkoopanos menisi kokonaan talon ylläpidosta huolehtimiseen, en tiedä löytyykö sellaiseen sitoutumiseen ihmisillä aikaa ja mahdollisuutta, pohtii Tarja.

Kaupunki on luvannut kehittää avustusjärjestelmää niin, että se toisi apuja kylätalojen ylläpitoon. Ajatuksena on myös se, että kylät voisivat yhdistyksinä hakea esimerkiksi hankerahoitusta kylätalojen kehittämiseen.

– Mutta mistähän meillä sitten löytyy aikaa ja voimia muun toiminnan suhteen, jos energia menee talon ylläpitoon?, Tarja miettii.

Mutta asia on vielä kesken ja lisätietoa tarvitaan.

– Katsotaan nyt miten asiat etenee. Toimintaa ollaan joka tapauksessa tällekin vuodelle suunniteltu, mutta kyllähän me yhteiset tilat tarvitaan.

Tarja on ollut vuosien aikana mukana myös päätöksenteossa ja tietää asioiden moniulotteisuuden. Mutta ihmisen hyvinvointiin, viihtyvyyteen ja asumiseen kannattaa aina satsata.

– Kyllä se yhdessäolo on tärkeää. Kaikenikäiset ihmiset kaipaavat toisten seuraa ja yhdessäoloa. Pitkän ajan suunnittelua vaativiin tapahtumiin on koko ajan haastavampaa saada väkeä. Sellaiset nopeasti tapahtuvat tapahtumat ovat ehkä parhaita, puheenjohtaja miettii.

Nopeasti tapahtuviin tapahtumiin kutsutaan ihmisiä kylän Facebook-sivujen ja postilaatikkoihin jaettavien kutsujen kautta. Sana tulevista tilaisuuksista kiirii kylällä nopeasti.

Ensi kesänä Löytyn kylä onkin kiinnostuksen kohteena laajemmin, sillä kotiseutupäivien pääjuhla pidetään kylällä. Se on pienelle kylälle samalla sekä ponnistus että kunnia-asia.

Löytyn kylällä on oma Löytty-laulu, jonka on säveltänyt Markku Vuolteenaho ja sanoittanut Kosti Nahkala. Laulussa todetaan osuvasti:

” Löytyi paikka ehkä parhain, kylän löysin kauniin niin, niin kuin kumma tunne kertois, täällä onni asuu myös. ”

Teksti ja kuva:
Anja Takkunen
Projektipäällikkö
Potkua kasvuun kyliltä -hanke

Jaa sosiaalisessa mediassa: