NELJÄ VUOSIKYMMENTÄ AUTOKAUPPIAANA
”Kaupassa olen syntynyt ja kaupassa kasvanut.” Ari Antti-Roikon toteamus tiivistää sen, kuinka hän päätyi töihin perheyritykseen ja toisen polven autokauppiaaksi. Autotalo Antti-Roiko Oy:ssä hänellä on takanaan yli 40 työvuotta, josta viimeiset 20 vuotta toimitusjohtajana.
Nyt autokauppa jatkuu uuden omistajan johdolla, ja Ari Antti-Roiko itse aloittelee uutta elämänvaihetta kauppiasvuosien kiireiden vaihtuessa eläkepäiviin. Alan seuraamista hän ei silti aio jättää.
”Juuri nyt eletään kiinnostavaa aikaa. Alalle on tullut paljon muutoksia, sähköautot yleistyvät, ja esimerkiksi viiden vuoden päähän on vielä vaikeaa ennustaa.”
Taakse päin muisteltavaa sen sijaan riittää. Antti-Roikon yrittäjäperheen tarina juontaa juurensa Lohtajalle, jossa veljekset Aarre ja Arvi aloittivat kauppiasuransa jo pikkupoikina myymällä tienposkessa Ohtakarin kalaa.
Vuonna 1958 Aarre Antti-Roiko perusti Anneli-puolisonsa kanssa Lohtajalle ruokakaupan, ja pari vuotta myöhemmin pariskunta avasi tavaratalon Alavieskaan. Elettiin maatalouden koneellistumisen aikaa, ja toiminta laajeni maatalous- ja konekauppaan. Kyläläisiä palvelivat myös huoltoasema ja kahvio.
Autokauppa käynnistyi vuonna 1973, kun yrityksen valikoimiin tuli Morris Marina. Autoistumisen aika oli alkanut. Ylivieskassa radan itäpuoliselle pellolle oli ensimmäisenä ehtinyt Aution Auto, ja vuonna 1975 sinne siirtyi myös Autotalo Antti-Roiko. Myymälään saatiin Volkswagenin ja Audin edustus, 1980-luvulla myös Seatin. Samaan taloon avattiin korjaamo ja baari.
Perheen leikekirjasta löytyy toinen toistaan värikkäämpiä muistoja liikkeen ensimmäisiltä vuosikymmeniltä: kaupunginjohtaja pitämässä avajaispuhetta kaivinkoneen kauhassa seisten, tai sata traktoria 20-vuotisjuhlakulkueessa.
Perustana pitkät asiakassuhteet
Autokaupan kasvu kiihtyi 1980-luvun loppua kohti ja saavutti huippunsa vuonna 1989. Romahdus tuli 1990-luvun alussa, kun lama vei liikkeitä nurin ja kuihdutti automyynnin lähes neljännekseen. Autotalo Antti-Roiko selvisi laman yli tiukan kulukuurin ansiosta. 1990-luvulla perheyritys laajensi matkailuun ja osti Kalajoella toimivan hotelli Lokkilinnan. Myös raviurheilu on kulkenut perheen perintönä, ja sitä jatkavat nykyään serkukset Anette ja Janita Antti-Roiko.
Vuonna 1994 Autotalo Antti-Roiko sai Ylivieskan yrittäjäpalkinnon ja vuonna 1997 maakunnallisen yrittäjäpalkinnon. Vuosien varrella yritys on saanut tunnustusta myös edustamiltaan autotehtailta.
Uuteen kasvuun Ylivieskan autokauppa lähti 2000-luvun alussa. Paikkakunnan vahvuus on ollut yli 30 vuotta jatkunut Autolaakso-yhteistyö, jota Antti-Roiko veti puheenjohtajana vuodet 1995–2018.
Samaan aikaan kun uusien autojen kauppa keskittyi voimakkaasti, Autotalo Antti-Roiko jatkoi itsenäisenä. Yhtenä kivijalkana ovat olleet pitkät asiakassuhteet: vakituisia asiakkaita on kertynyt jo useammassa sukupolvessa. Pitkäaikaista on ollut myös talon henkilökunta.
”Isältä on peräisin sellainen ohjenuora, että kauppaa pitää tehdä niin että asiakas tulee seuraavankin kerran. Hyvällä henkilökunnalla ja palveluasenteella on ollut iso merkitys siihen, että näin pitkään on toimittu”, Antti-Roiko toteaa.
Uusi omistaja jatkaa työtä
Liiketoiminnan myyminen tuli eteen tilanteessa, jossa omasta perheestä ei löytynyt yritykselle jatkajaa. Taustalla on myös alan yleinen kehitys. Nykyään vaaditaan yhä isompaa volyymiä ja isompia yksiköitä, ja pienenä liikkeenä on yhä haastavampaa toimia. Antti-Roikon mukaan moni asia loksahti kaupan myötä paikoilleen.
”Pörhö oli luonteva kumppani ja kiinnostunut laajentamaan Ylivieskaan, joka sijaitsee keskellä heidän toiminta-aluettaan. Olemme tuttuja jo vuosikymmenten ajalta, ja molemmat ovat perheyrityksiä, joskin eri kokoluokassa. Meillä on ollut samat merkit myynnissä, ja entinen henkilökunta jatkaa talossa.”
Sitä Antti-Roiko ei kiellä, etteikö isoon päätökseen olisi liittynyt haikeuttakin.
”Toisessa vaakakupissa olivat kuitenkin kaikki haasteet, joita kaupantekoon tänä päivänä liittyy. Myös muu perhe on kannustanut ja tukenut. Nyt on elämässä aikaa kaikelle muulle.”
Teksti ja kuva: Hanna Perkkiö