Nuoren kesätyö voi löytyä yrittäjyyden kautta
Kuukauden yritystarina
Ylivieskan 4H-yhdistys
Elias ja Luukas Laitala
Monille nuorille itsensä työllistäminen on keino päästä kiinni kesätienesteihin, niin myös ylivieskalaisille Elias ja Luukas Laitalalle. Veljesten kesä kuluu pääkaupunkiseudulla, jossa he tekevät kevytyrittäjinä töitä maalausalan yritykselle.
Itsensä työllistäminen on Luukakselle ja Eliakselle tuttua jo monen vuoden ajalta. He ryhtyivät 4H-yrittäjiksi vuonna 2020, ja siitä lähtien kesäohjelmaan on kuulunut muun muassa maalausta, pihatöitä ja monenlaista kotiapua.
– Oman rahan tienaaminen motivoi aloittamaan. Tulostettiin aa-nelosia, jaettiin niitä postilaatikoihin, ja siitä se lähti. Pyörillä kuljettiin aluksi paikasta toiseen.
Töitä on riittänyt siihen malliin, että viime kesänä Luukas siirtyi kevytyrittäjäksi, ja tänä vuonna Elias seurasi perässä. Helsinkiin houkuttelivat korkeammat tienestit ja mahdollisuus nähdä samalla kaupungin kesää. Töitä löytyi netin ja tuttavien kautta.
Tähän saakka kokemus nuorten kevytyrittäjien kohtelusta työmailla on ollut hyvä.
– Kaikki ovat olleet pelkästään asiallisia. Täällä kyllä pärjää, kun tietää mitä tekee.
Syksyllä odottaa paluu koulunpenkille. Elias käy lukiota, ja Luukas opiskelee merkonomiksi. Töiden ja opintojen myötä myös toiminimen perustaminen on alkanut kiinnostaa.
4H-yrittäminen on antanut molemmille mahdollisuuden harjoitella yrittämistä ja työntekoa. Veljekset toteavat, että se sopii kenelle tahansa, kunhan vain motivaatiota ja ahkeruutta riittää.
– Pitää vain alkaa hankkia asiakkaita ja laittaa vaikka facebookiin ilmoitusta siitä, mitä voisi tehdä. Aluksi voi tehdä sen verran kuin osaa ja siitä pikkuhiljaa laajentaa.
Samoilla linjoilla on Ylivieskan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Maarit Rauhala, jonka mukaan 4H-yrittäjyys tarjoaa nuorille hyvän tavan itsensä työllistämiseen.
– Tämä on todella matalan kynnyksen toimintaa, jossa luodaan valmiuksia, opetellaan ja harjoitellaan yrittämistä.
Ylivieskassa 4H-yritysten listalta löytyy yli 30 nuorta, ja tänä vuonna on aloittanut 14 uutta yrittäjää. Tarjolla on niin pihatöiden tekijöitä, lasten ja lemmikkien hoitoa, käsitöitä ja leipomuksia kuin monenlaista kotiapuakin.
Kaikki uudet 4H-yrittäjät käyvät yhdistyksen järjestämän kurssin, jonka aikana tehdään myös liiketoimintasuunnitelma. Osalla on oma Y-tunnus, jolloin palveluja voi myydä yhteisöille ja yrityksillekin. Elinkeinosta ei kuitenkaan ole kysymys, sillä myynti ei saa ylittää 8000 euroa vuodessa.
Maarit Rauhala kannustaa apua tarvitsevia tutustumaan 4H-yrityksiin yhdistyksen nettisivujen kautta. Samasta osoitteesta löytyy myös yhdistyksen oma Helppi-palvelu, joka sekin työllistää nuoria ympäri vuoden.
– Täällä on paljon osaavia ja ahkeria nuoria, ja heitä kannattaa työllistää.