Oma yritys teki tavoitteista totta

Iida Lesell’ sai ensimmäisen kameransa tokaluokkalaisena. Pienestä asti hän kulki isänsä, videopalveluyrittäjä Veli Lesellin, mukana kuvauskeikoilla. Sillä tiellä ollaan edelleen: kesäkuusta lähtien Iida on jakanut yhteiset studiotilat isänsä kanssa – nyt kuitenkin itsenäisenä yrittäjänä.

Harrastuksesta tuli ammatti, kun Iida suoritti valokuvaajan tutkinnon lukion ohella vuonna 2019. Viisi vuotta hän testasi siipien kantavuutta kevytyrittäjänä ja teki ohessa palkkatöitä.

– Minulla on aina ollut haaveena ja tavoitteena ryhtyä jonain päivänä kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Nyt oli hyvä aika, kun vakituiset tilat järjestyivät. Tietenkin hyppy palkkatyöstä yrittäjyyteen oli iso muutos, mutta olin jo ehtinyt valmistautua hyvin.

Tärkeänä tukena Iidalla ovat olleet omat vanhemmat, jotka molemmat ovat yrittäjinä osanneet neuvoa käytännön asioissa. Myös Ylivieskan kaupungin elinvoimapalvelut tarjosi apua jo ensi askeliin, kuten yrityksen käynnistämiseen, nimeämiseen ja verotukseen liittyvissä asioissa.

Aloittavaa yrittäjää usein mietityttää asiakkaiden riittävyys. Iida toteaa kevytyrittäjyyden antaneen aikaa kerryttää asiakaspohjaa. Yrityksensä kautta hän tekee pääsääntöisesti henkilökuvauksia ja erilaisten juhlien ja tilaisuuksien kuvauksia, mutta myös yrityskuvauksia.

– Iso osa asiakkaista tulee suosittelijoiden kautta. Koen sen myös palautteena onnistuneesta työstä, Iida kertoo.

Iida toteaa kavereiden jo pitkään tottuneen siihen, että kesäaikaan valokuvaaja ei aina ennätä mukaan grillaamaan. Nuorten keskuudessa yrittäjyys ei ole enää ihmetyksen aihe, ja Iidallakin on yrittäjänä toimivia ikätovereita.

– Jos on vahva palo ja into siihen mitä tekee, ilman muuta tätä kannattaa kokeilla. Ja ainahan voi palata myöhemmin palkkatyöhön.

Iida toivoo, että jatkossakin hän voisi työllistää itsensä valokuvaamisella. Juuri nyt hän tekee tradenomin opintoja työn ohessa kartuttaakseen yrittäjyyteen liittyvää tietoa ja osaamista.

– Aina voi oppia uutta ja kehittyä. Se on itsellänikin tavoitteena, oli kyse sitten kuvaamisesta tai vaikkapa asiakaspalvelusta ja markkinoinnista.

Teksti ja kuva: Hanna Perkkiö

Jaa sosiaalisessa mediassa: