PAIKALLINEN RAVINTOLA ON NÄHNYT MONET VAIHEET

Oli vuosi 1990, ja Ilkka Kosken piti löytää armeijan jälkeen tekemistä. Jonkin sattuman kautta hän päätyi harjoittelijaksi ravintola Myllyrantaan, ja sille tielle hän myös jäi.

– Olen aina viihtynyt tällä alalla. Ravintolatyö on nopeatempoista, vaihtelevaa ja iltapainotteista, mikä sopii minulle, Koski kertoo.

Yrittäjä Koskesta tuli vuonna 2000, kun hän siirtyi lähes vuosikymmenen ajaksi ravintola Oulaksen ja pub Tuopin ohjaksiin. Vuonna 2002 Kosken omistukseen siirtyi Mamma Leone Kalajoella. Välillä hän on pyörittänyt ravintolatoimintaa myös hotelli Käenpesässä.

Ympyrä sulkeutui 2,5 vuotta sitten, kun ravintola Myllyranta ja Bar 5 siirtyivät Kosken ja hänen puolisonsa Minna Mikkolan omistukseen.

– Se varmasti vaikutti, että tunsin paikan historian. Tämä on pitkään toiminut ravintola, jolla on hyvä maine, ja siksi oli helppoa tulla tänne.

Koski muistuttaa, että pari vuotta on ravintola-alalla lyhyt aika aseman vakiinnuttamiseen. Ala myös menee kaiken aikaa eteenpäin, ja trendit ja ihmisten tottumukset muuttuvat.

Anniskelumyynti ravintoloissa pienentynyt 90-luvun lopulta lähtien, ja alkoholin kulutus laskee etenkin nuorten keskuudessa. Ravintolat keskittyvätkin yhä enemmän ruoan myyntiin ja hakevat uusia tapoja palvella asiakkaita.

– Jos 90-luvulla baarille riitti, että ovet ovat auki ja viinaa myytävänä, niin nyt pitää olla myös ohjelmaa, pubivisaa ja bändejä, Koski toteaa.

Myllyrannan ja sen edeltäjien tiloissa on ollut ravintolatoimintaa jo 1930-luvulta saakka, jolloin Ylivieskan Osuuskauppa rakensi paikkakunnan ensimmäisen kivitalon. Tuolloin maailmaa kuritti suuri lama, nyt päällä on toisenlainen kriisi.

– Monenlaista on nähty matkan varrella, muttei mitään tällaista, Koski huokaa.

Poikkeustila on seisauttanut koko ravintola-alan. Myllyrannassakaan ei ole vältytty lomautuksilta, eikä ruoka-annosten myynnistä ole paikkaamaan tilannetta.

Kosken mukaan eteenpäin mennään nyt päivä kerrallaan. Samalla kuitenkin uutta ruokalistaa jo kehitellään sitä hetkeä varten, kun ovet voidaan jälleen avata.

– Kotimaisen ruoan arvostus varmasti lisääntyy koronakriisin myötä. Toivottavasti myös yksityisiä pieniä ravintoloita säilyisi halki Suomen, jotta tällä alalla olisi jatkossakin myös paikallisia toimijoita.

Jaa sosiaalisessa mediassa: