Paikallisella kuljetusliikkeellä on pitkät perinteet

Kuukauden yritystarina
Jyrki Heinonen Oy.

Jyrki Heinosesta tuli yrittäjä vuonna 1988, jolloin hän ryhtyi jatkamaan isänsä Reiman perustamaa kuljetusliikettä. Nykyisin yritys työllistää lähes parikymmentä kuljettajaa, mutta alkuaikoina toiminta oli pienimuotoisempaa.  

– Siihen aikaan kun aloitin, parilla pakettiautolla kuskattiin leipää ja pullaa ja ajettiin muuttokuormia, Heinonen muistelee.

Yrittäjänä Heinonen edustaa jo kolmatta polvea, sillä isoisä toimi aikoinaan polkupyöräkauppiaana. Heinosen pyöräliike siirtyi sittemmin uuteen omistukseen ja on tähän mennessä jatkanut toimintaansa yli 50 vuotta Pyöräpiste Vaarapuron nimellä.

Pitkä historia on takana kuljetusliikkeelläkin, sillä Reima Heinonen siirtyi isänsä pyöräpajasta isompien kulkupelien pariin vuonna 1963. Perheessä on kuljetettu tavaraa siis jo seitsemällä vuosikymmenellä.

Tänä päivänä Jyrki Heinonen Oy on erikoistunut sopimuskuljetuksiin, ja sen isoin asiakas on Posti. Rahtia ajetaan omalla kalustolla lähialueen kuntiin sekä Ouluun ja Jyväskylään. Tarvittaessa toimitusjohtaja itsekin hyppää yhä välillä ratin taakse hoitamaan huonekalukuljetuksia.

Muitakin töitä Heinonen on ennättänyt välillä kokeilla. 1990-luvulla vierähti viisi vuotta Yhdysvalloissa, ensin mekaanikkona ja sen jälkeen suomalaisomisteisen sisustusliikkeen palveluksessa. Työ avasi ovet muun muassa lukuisten Hollywood-tähtien koteihin.

Vuosituhannen vaihteessa vuorossa oli kuitenkin paluu Ylivieskaan ja yrityksen puikkoihin. Tuolloin kalustoon hankittiin ensimmäinen kuorma-auto kasvussa olleen elektroniikka-alan kuljetusten tarpeisiin. Samoihin aikoihin myös Posti tuli asiakkaaksi.

Vuosien varrella kalusto lisääntyi ja työntekijämäärä kasvoi. Osakeyhtiöksi yritys muutettiin vuonna 2017. Viimeiset neljä vuotta toimipaikka on sijainnut Alpuminkankaalla, jossa on hyvät tilat kalustolle.

– Tärkein asiakaskin on tuossa tien toisella puolella, Heinonen toteaa viitaten Postin terminaaliin.

Vaikka verkkokaupan kasvu näkyy kuljetuspalvelujen kysynnässä, viime vuodet ovat olleet yrityksille tiukkoja. Kustannusten kasvu ja kilpailun kiristyminen näkyvät alan kannattavuudessa. Isoja muutoksia tietää myös asiakkaiden vaatimus hiilineutraaleihin kuljetuksiin siirtymisestä.

Heinonen toteaa, että haasteista huolimatta eteenpäin mennään. Siinä auttavat vuosikymmenten kokemus alalta ja pitkäaikaiset asiakassuhteet, sekä ennen kaikkea oman väen osaaminen.

– Meillä on hyvä henkilökunta. Työntekijöistä suurin osa on pitkäaikaisia, eikä isoa vaihtuvuutta ole ollut.

Teksti ja kuva Hanna Perkkiö

Jaa sosiaalisessa mediassa: