ruukki

Ruukki Construction

Pitkän linjan teräsosaamista

Mitä yhteistä on Jännevirran sillalla, Äänekosken biotuotetehtaan kattilalla ja Lontoon Heathrown terminaalilla? Vastaus on Ylivieskassa valmistetut teräsrakenteet.

Koskipuhdon takana sijaitsevassa tehdashallissa hitsauskipinöitä on lennellyt jo neljä vuosikymmentä. Tehtaan nykyinen omistaja on Ruukki Construction, joka on yksi ruotsalaisen SSAB:n tytäryhtiöistä. Yhtiö toimii 15 maassa. Ylivieskan-tehdas on yksi sen neljästä teräsrakennetehtaasta, joista muut sijaitsevat Peräseinäjoella, Puolassa ja Liettuassa.

”Näistä Ylivieskassa tehdään kaikkein järeimpiä tuotteita, esimerkiksi terässiltoja sekä raskaita teräsrunkoja teollisuusrakennuksiin, hangaareihin ja kattilalaitoksiin. Täältä on vuosien varrella toimitettu noin tuhat siltaa eri puolille maailmaa”, liiketoimintajohtaja Heikki Wilén kertoo.

Teräspalkkien valmistus alkoi Ylivieskassa vuonna 1977, ja sillä tiellä ollaan yhä, vaikka ajat ovat muuttuneet ja omistajat vaihtuneet.

”Meillä on työntekijöitäkin jo kahdessa sukupolvessa”, Wilén mainitsee.

Syitä on hänen mukaansa useita siihen, miksi raskaan sarjan tuotanto yhä pyörii Ylivieskassa: ammattitaitoinen ja sitoutunut henkilöstö, hyvin toimiva tehdas, pääraaka-aineen tuotanto lähellä Raahessa, pitkässä juoksussa kehittynyt osaaminen sekä erikoistuminen raskaisiin hitsattuihin tuotteisiin.

Ruukki Constructionin tehdas työllistää suoraan noin sata henkilöä, ja lisäksi se tuo välillisesti työtä monien muiden alojen yrityksille logistiikasta kiinteistönhuoltoon.

Sievistä syntyisin oleva Wilén on itse viihtynyt samassa talossa jo 30 vuotta ja työskennellyt monissa eri tehtävissä. Nykyisin hän vastaa yhtiössä Ylivieskan-tehtaan lisäksi sillanrakentamisen liiketoiminnasta.

”Kaikkien työntekijöiden keski-ikä on meillä tällä hetkellä reilut 40 vuotta. Väki on suurimmaksi osaksi paikallista, tällä alueella koulutettua. Esimerkiksi insinöörikunnasta yli puolet on saanut oppinsa Centrialla Ylivieskassa.”

Tämän päivän tehdastyö on Wilénin mukaan aiempaa monipuolisempaa ja joustavampaa, ja työturvallisuus on kehittynyt paljon vuosikymmenten varrella. Myös kielitaito on tärkeää kansainvälisessä ympäristössä toimivassa yrityksessä.

Wilén muistuttaa teollisuuden merkityksestä Ylivieskalle, vaikka tämä kauppakaupunkina parhaiten tunnetaankin.

”Palvelualat työllistävät täällä paljon väkeä, mutta tarvitaan myös teollisuuden työpaikkoja tuomaan monipuolisuutta.”

Kuva ja teksti Hanna Perkkiö

Jaa sosiaalisessa mediassa: