Tekoälystä kipinä yrittäjyyteen

Kuukauden yritystarina

Ojala Project Partner Oy

Yritysmaailmassa tekoälyn mahdollisuuksista puhutaan nyt enemmän kuin koskaan. Sen käyttöönottoa hidastaa kuitenkin usein osaamisen ja tiedon puute. Ylivieskalainen Jani Ojala kiinnostui tekoälystä jo vuosia sitten, ja rakennusalan ammattilaisena hän on hyödyntänyt sitä pitkään omassa työssään.

Kiinnostus johti oman yrityksen perustamiseen viime vuoden toukokuussa. Ojala Project Partner Oy tarjoaa rakennusalan yrityksille konsultointipalveluita datan hyödyntämiseen, projektinhallintaan ja työnjohdon käytäntöjen tehostamiseen. Avainsanana on uusien teknologioiden ja tekoälyn hyödyntäminen.

– Rakennusalalla tiedon määrä kasvaa valtavasti, ja on tärkeää löytää tehokkaat tavat tiedon käsittelemiseen ja löytämiseen. Tekoälyn hyödyntämiselle on kysyntää kaiken kokoisissa yrityksissä, mutta monilla sen käyttö on vielä lähtökengissä, Ojala sanoo.

Tähän viittaa myös Suomen Yrittäjien ja Elisan tuore kysely, jonka mukaan 60 prosenttia pk-yrityksistä ei käytä tekoälyä vielä lainkaan. Rakennusalalla tilanne on vielä haasteellisempi: tekoälyä käyttää vain noin joka neljäs alan yritys.

– Tekoäly on keksitty jo vuosikymmeniä sitten, mutta suuri muutos on tapahtunut viime vuosina, kun teknologia on tullut kaikkien ulottuville, Ojala toteaa.

Ojala on työskennellyt rakentamisen parissa 25 vuotta, eikä hän suinkaan ole ensimmäistä kertaa yrittäjänä. Uran alkuvaiheen työvuosien jälkeen hän sai kipinän palata opiskelemaan ja perusti ammattikorkeakoulun loppumetreillä kahden muun osakkaan kanssa rakennusliikkeen, jota hän ennätti pyörittää seitsemän vuotta.

Ylivieskaan Ojalan houkutteli entinen opiskelukaveri Mikko Kaarto. Kassisen alueen rakentaminen oli tuolloin käynnistymässä, ja osaajia tarvittiin. Seuraavat kymmenen vuotta kuluivat isojen rakennusprojektien parissa.

Viime vuosien aikana Ojalan mielessä alkoi kypsyä ajatus yrittäjäksi palaamisesta. Samaan aikaan tekoälyteknologioiden yleistyminen toi esiin tarpeen uudenlaiselle palvelulle.

– Minulla on aina ollut sellainen ajattelutapa, että jos tilaisuus tulee, siihen tartutaan. Ja jos ratkaisua ei heti löydy, otetaan asioista selvää, Ojala sanoo.

Edelläkävijyys merkitsee myös kilpailuetua. Ojala toteaa, että oma osaaminen on se, jolla hän haluaa erottua yrittäjänä. Vaikka hän itse on perehtynyt tekoälyn hyödyntämiseen erityisesti rakennusalalla, hän toteaa, että monilla muillakin aloilla yrittäjien kannattaa pohtia tekoälyn mahdollisuuksia.

– Nyt on hyvä hetki lähteä matalalla kynnyksellä tutustumaan tekoälyn mahdollisuuksiin. Aluksi voi kokeilla ilmaisia sovelluksia ja käyttää mielikuvitusta testaamisessa. Kannattaa hakea niitä kohteita, joissa tekoäly voi itselle tuoda parhaiten hyötyä.

Kuvat ja teksti Hanna Perkkiö

Jaa sosiaalisessa mediassa: