vesa-rantala

Urakoitsija Vesa Rantala

Urakoitsija toisessa sukupolvessa

Kukapa ei olisi pienenä haaveillut kaivinkoneenkuljettajan ammatista. Selvä valinta se oli aikoinaan myös Vesa Rantalalle, josta tulikin maanrakennusalan yrittäjä jo toisessa sukupolvessa.

Koneurakointi Veljekset Rantala Oy:n juuret juontavat neljän vuosikymmenen taakse vuoteen 1977, jolloin isä Eino Rantala aloitti urakoinnit Ylivieskassa. Vesa Rantala tuli yrityksen osakkaaksi jo 15-vuotiaana. Kun koulutaival päättyi, työ vei mukanaan, ja sillä tiellä ollaan yhä.

”Koen että olen sellaisessa työssä, josta tykkään. Kaivinkonetta ajaessa näkee työnsä jäljen, ja yrittäjänä saa olla tekemisissä monenlaisten ihmisten kanssa”, Rantala toteaa.

Koneurakointi Veljekset Rantala Oy tarjoaa maanrakennusurakoiden lisäksi kuljetus- ja kunnossapitopalveluita sekä myy ja toimittaa maa-aineksia. Nykyisin yritys työllistää seitsemän vakituista työntekijää sekä 1–2 aliurakoitsijaa.

Vaikka johtajan aikaa vie yrityksen arjen pyörittäminen tilauksineen ja ajojärjestelyineen, Rantala itse kapuaa kaivinkoneen hyttiin päivittäin. Tällä hetkellä etenkin kaapelointi- ja kaukolämpötyömaat pitävät kaivurit liikkeellä.

”Työtä riittää ympäri vuoden. Kiireisintä on sulan maan aikaan. Talvella voi olla hetkellisesti rauhallisempaa, mutta silloinkin riittää lumitöitä ja kunnossapitoa”, Rantala kertoo.

Ylivieskan vauhdikas rakentamistahti näkyy myös maanrakennusalalla. Neljän vuosikymmenen perspektiivillä muutos on vieläkin huimempi. Siinä on eräänkin kerran kauhaa isketty saveen.

Rantalan mukaan itse alakin on vuosien varrella kokenut muutoksia. Kalusto ja tekniikka ovat kehittyneet valtavasti, ja ympäristöön liittyvät vaatimukset ovat tiukentuneet. Työtä on tuonut myös piharakentaminen, johon panostetaan yhä enemmän. Yksi asia ei kuitenkaan ole muuttunut:

”Tämä on tällaista ahkeran ihmisen työtä. Kaiken aikaa pitää tehdä, jotta valmista tulee ja aikataulu pitää.”

Teksti ja kuva: Hanna Perkkiö

Jaa sosiaalisessa mediassa: