Uusi ura löytyi yrittäjyydestä

Oman yrityksen perustaminen on ollut Esa Marjakankaan mielessä miltei koko työuran ajan. Kuluneena syksynä haaveista tuli totta, kun Marjakangas perusti suunnittelutoimisto Desem Oy:n ja hyppäsi yrittäjän saappaisiin.

Marjakankaalla on takanaan 1980-luvulta alkanut taival taloteollisuuden palveluksessa, josta viimeiset kolme vuotta Vieskan Elementti Oy:n toimitusjohtajana. Hän toteaa, että nyt oli hyvä hetki kokeilla vielä uutta uraa:

”On tehtävä sitä mikä tuntuu hyvältä. Olin aina haaveillut omasta toimistosta, mutta elämä kuljetti johtotehtäviin. Nekin ovat olleet mielenkiintoisia ja tuoneet yritystoimintaa tutuksi toiselta puolelta. Viime keväänä ajattelin, että jos vielä yhden uran haluan luoda, sen ehtii tehdä nyt. Olin nähnyt lautapojasta toimitusjohtajaksi kaiken mitä taloteollisuus on, mutta oma yrittäjyys oli vielä kokematta.”

Ajankohta oli otollinen, sillä rakennusala vetää ja osaajille on tarvetta. Rakennusinsinöörinä Marjakankaan leipälaji on rakennesuunnittelu, minkä lisäksi hän tekee myös arkkitehtisuunnittelua, elementtisuunnittelua ja konsultaatioita. Kohteet ovat pääosin asuntoja ja painottuvat kasvukeskuksiin.

Pitkän työuran pohjalta Marjakangas tuntee asiakkaiden eli rakennusliikkeiden ja talotehtaiden tarpeet. Paluu varsinaiseen suunnittelutyöhön on sujunut jouhevasti johtotehtävissä vietettyjen vuosien jälkeenkin.

Uutta ei ollut myöskään se, mitä kaikkea yrittäjyys ja yrityksen pyörittäminen tuovat mukanaan. Silti aloittelevan yrittäjän on ollut hyödyllistä käydä suunnitelmien kanssa yrityspalvelujen juttusilla.

”Yrityksen perustamiseen on saatavilla monenlaista apua, ja sitä kannattaa hyödyntää. On paljon asioita, joista pitää ottaa selvää, mutta missään nimessä tietoa ei ole vaikeaa löytää”, Marjakangas toteaa.

Ensimmäisten kuukausien jälkeen Marjakangas on tyytyväinen ratkaisuunsa, sillä yrittäjänä on mahdollista keskittyä täysillä siihen työhön, mistä pitää. Hän toteaa, ettei koe yrittäjyyttä tässä vaiheessa uraa jäähdyttelynä vaan uutena haasteena. Eikä tarvitse aikanaan eläkkeellä harmitella, mitä jäi tekemättä.

Yrittäjäksi ryhtyminen merkitsi Marjakankaalle luontevaa jatkumoa aiemmalle työuralle. Silti hän toteaa, että irtaantuminen turvallisesta työpaikasta ei aina välttämättä ole helppoa ja yksinkertaista.

”Vaatii rohkeutta heittäytyä oman työn varaan, pois normaaliarjesta. Itse ajattelin, että jos ei tunnu hyvältä, niin aina voi palata työelämään takaisinkin.”

Jaa sosiaalisessa mediassa: