Vähäkankaan uusi koulu nousee vauhdilla

Kymmeniä vuosia tapetilla ollut Vähäkankaan uusi koulu valmistuu vauhdilla. Ylivieskan valtuusto päätti viime vuonna rakentaa Vähäkankaalle uuden koulun, josta kyläläiset ovat nyt enemmän kuin kiitollisia. Kaikki ymmärtävät, että näiden säästötalkoiden aikana uuden koulun rakentamispäätös voisi olla vaikeampaa tehdä.

– Kyllä tämä on kylälle niin hieno asia, ettei oikein osaa kuvaillakaan. Uusi koulu tuo elinvoimaa ja houkuttelee varmasti uusia asukkaitakin Ylivieskaan, uskoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Petri Vähäkangas.

Uuteen kouluun tulee kuusi luokkatilaa, kaksi oppimistoria, liikuntasali, ruokasali, henkilökunnan tilat ja tekstiiliopetuksen tilat. Pinta-ala on reilut 1600 neliömetriä. Koulurakennuksen pääurakoitsijana on Rave Rakennus Oy, suunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Jorma Paloranta Oy. Eli rakennustyömaalla nähdään monenlaista ylivieskalaista osaamista.

Rakennustyömaan vastaava työjohtaja Juha Tienhaara kertoo, että aikataulussa on pysytty melko hyvin. Parin viikon sisällä kaikki ulkoseinät on pystyssä ja rakentajat pääsevät sisätöihin. Varhainen talventulo toi vähän lisähaasteita rakentamiseen, mutta ei mitään ylitsepääsemätöntä. Koulun kustannusarvio on noin viisi miljoonaa ja käytännössä tilat saadaan noin sadalle oppilaalle.

Kaupunginjohtaja Maria Sorvisto näkee kyläkouluhankkeen merkityksen laajasti Ylivieskan kasvua tukevana toimena.

– On hienoa, että Ylivieskassa on viime vuosina rakennettu uusia kouluja, nyt viimeisimpänä rakenteilla on uusi koulu Vähäkankaalle. Vähäkankaalla oppilasmäärä on kasvanut ja jo pitkään puolet oppilaista ovat käyneet koulua tilapäisissä siirtotiloissa ja koulun vanha puoli oli jo yli 50 vuotta vanha ja peruskorjaamaton. Vetovoimaisessa kaupungissa koulut ovat asianmukaisessa kunnossa. Uusi koulu on varmasti erityisen tärkeä kylällä asuville, tuleehan koulun yhteyteen nyt hieno liikuntasali, jonne voi varata vuoroja myös iltakäyttöön. Kaupungin kasvun ja kehityksen kannalta on tärkeää, että kehitetään koko kaupunkia, ei pelkästään keskustaa, toteaa kaupunginjohtaja.

Uuteen kouluun oppilaat pääsevät syksyllä 2024.  Vanha ja uusi koulu sijaitsevat samalla tontilla ja oppilaat saavat näin ollen seurata uuden koulunsa rakentamista hyvin likietuiselta paikalta. Vastaava työnjohtaja Juha Tienhaara kertoo, että yhteistyötä turvallisuusasioiden kanssa on tehty tiiviisti koulun kanssa, eikä mitään vaaratilanteita ole sattunut.

– Olemme tuolla portilla aamulla varmistamassa, ettei oppilaat vahingossakaan tule tänne rakennustyömaalle. Mitään ongelmia ei ole ollut, Tienhaara toteaa.

Ensi syksynä sitten portit avautuvat uudelle hienolle koululle ja mikäli kyläläisten mielipiteitä kuuntelee, niin mielellään he ottavat vastaan myös uusia kyläläisiä. Vaikuttaa siltä, että koulurakentaminen on tuonut lisää uskoa jo ennestäänkin itseensä uskovaan kylään.

– Kyllä tämä on paras paikka maailmassa, ollut jo aikaisemminkin ja aina vaan paranee, toteaa kyläyhdistyksen puheenjohtaja Petri Vähäkangas.

Tuohon on vaikea lisätä mitään.

Teksti ja kuvat:
Anja Takkunen
Projektipäällikkö
Potkua kasvuun kyliltä -hanke
anja.takkunen@ylivieska.fi
puhelin 040 1580 574

Jaa sosiaalisessa mediassa: