marjaana

Valokuvaaja Marjaana Harvala-Ojala

Askel kerrallaan kohti yrittäjyyttä

Tie yrittäjäksi ei aina kulje suoraviivaisten päätösten kautta. Ylivieskalainen Marjaana Harvala-Ojala on taittanut matkaa ajan kanssa, asiaa rauhassa kypsytellen.

Marjaanan työväline on kamera, joka on kulkenut matkassa jo kouluiästä saakka. Harrastus vei lopulta kansanopistoon opiskelemaan valokuvausta, kuvajournalismia ja valokuvataidetta.

”Siellä todella kiinnostuin tästä alasta, ja aloin saada myös kuvauskeikkoja. Siinä vaiheessa ne eivät kuitenkaan kantaneet täysipäiväiseen yrittäjyyteen, joten valitsin vielä toistaiseksi päivätyön”, Marjaana kertoo.

Tällä hetkellä Marjaana työskentelee viriketoiminnan ohjaajana Ylivieskan kaupungin työllistämispalveluissa. Työn ohessa hän opiskelee oppisopimuksella käsityötaidon ohjaajaksi. Kaikissa tekemisissään hän voi hyödyntää taustaansa, josta löytyy muun muassa ravintolakokin koulutus sekä työkokemusta siivousalalta ja kotitalousopettajan sijaisena.  

Viime vuoden syksyllä Marjaana otti askeleen yrittäjyyteen ja perusti toiminimen. Paperitöihin ratkaisu löytyi kevytyrittäjyysmallista, jossa ulkopuolinen palveluntarjoaja hoitaa laskutuksen, kirjanpidon ja veroilmoitukset.

”Nyt pystyn tekemään valokuvauskeikkoja ammattimaisemmin. Tosin työn ja opiskelujen takia olen vielä joutunut jättämään ne viime aikoina vähemmälle”, Marjaana toteaa.

Marjaana on tehnyt muun muassa lapsikuvauksia sekä rippi- ja hääjuhlakeikkoja. Hän on myös opiskellut voimauttavaa valokuvausta ja toivoo voivansa hyödyntää sitä myös tulevissa töissään.

Yrittäjyyden ja palkkatyön yhdistäminen ei Marjaanan mukaan ole sinänsä mahdotonta. Perheen pienet lapset ovat tällä hetkellä suurin syy siihen, että hän ei ole vielä kiirehtinyt yrityksensä kanssa.

”Jossain vaiheessa kipuilinkin sen kanssa, etten heti lähtenyt täysillä. Paljon asioita oli kuitenkin ratkaisematta, kuten laitteistot, tilat ja palvelujen tuotteistus.”

Haave on kuitenkin olemassa. Marjaana toivoo voivansa jonain päivänä hankkia elannon kokonaan valokuvauksella. Kotona on jo autotalliin tekeillä työtila.

”Uskon että töitä varmasti tulisi riittämään. Nytkin niitä olisi, vaikken ole mainostanut ollenkaan. Tällä hetkellä voin kuitenkin vielä rauhassa rakentaa pohjaa yrittäjyydelle ja hankkia lisää osaamista.”

Teksti ja kuva: Hanna Perkkiö

Jaa sosiaalisessa mediassa: