Vapaaehtoisten joukko huolehtii ruoka-avusta Ylivieskassa

Eväitä Elämään ry on järjestänyt Ylivieskassa vähävaraisille ruoka-apua vuodesta 2016 lähtien. Yhdistys jakaa kahdesti viikossa kaupoista saatavaa hävikkiruokaa.

Tällä hetkellä Eväitä Elämään ry on kaupungin ainoa ruoka-avun tarjoaja. Avun tarve on kasvanut kaiken aikaa, ja alkuvuosista asiakkaiden määrä on moninkertaistunut.

– Asiakkaita käy viikossa noin kaksisataa asiakasta, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Sotaa paenneet ukrainalaiset ovat kasvattaneet kävijämäärää, yhdistyksen rahastonhoitaja ja sihteeri Pekka Hintsala kertoo.

Ruoka-apu ei olisi mahdollista ilman yhteistyötä kauppiaiden kanssa. Elintarvikkeita käydään kolmesti viikossa keräämässä ylivieskalaisista ruokakaupoista, ja mukana on myös muutama erikoisliike. Yleisimmin jaettavaksi löytyy leipää ja kuivaelintarvikkeita, kun taas lihan, maitotuotteiden ja kasvisten määrä on vähentynyt. 

– Kauppiaat antavat mielellään jaettavaksi tuotteita, jotka muutoin menisivät hävikkiin. Nykyään kuitenkin hävikkiä torjutaan jo kaupoissakin tehokkaasti, ja se on vähentänyt jakoon jäävän ruoan määrää, Hintsala toteaa.

Hintsala huolehtii osa-aikaisesti palkattuna työntekijänä yhdistyksen juoksevista asioista ja toimistotöistä. Ruokajakelussa vuorottelee noin 17 vapaaehtoisen joukko. Työvuoroista vastaava yhdistyksen varapuheenjohtaja Tuula Nevanperä kertoo, että tekijöitä löytynyt mukaan kiitettävästi.

– Monet ovat eläkeläisiä, joilla on aikaa tällaiseen toimintaan.

Nevanperän mukaan motivaatiota antaa se, että omalla työllä voi auttaa ihmisiä ja olla hyödyksi. Vapaaehtoistyössä on myös sosiaalinen puolensa.

– Meillä on mukava porukka, ja monien asiakkaidenkin kanssa on tultu tutuksi. Monesti täällä puhutaan samalla murheista ja elämäntilanteista.

Eväitä Elämään ry toimii Joutsentiellä sijaitsevissa tiloissa, joista löytyy toimiston lisäksi tilaa ruoan säilytykseen ja pakkaamiseen sekä pieni kahvio. Korona-aika muutti käytäntöjä niin, että nykyään ruokakassit pakataan valmiiksi ja jaetaan asiakkaille pihalla.

– Isommat tilat olisivat tarpeen, sillä varsinkin huonolla säällä ulkona jakelu ei ole hääviä kellekään, yhdistyksen puheenjohtaja Auli Mustikkamaa toteaa.

Eväitä Elämään ry on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yleishyödyllinen järjestö ja valtakunnallisen Työttömien Keskusjärjestö ry:n jäsenyhdistys. Ylivieskan kaupunki tukee yhdistyksen toimintaa maksamalla tilavuokran. Jäsenmaksuilla taas katetaan muun muassa ruokajakelun kuluja. Uudet jäsenet ovat tervetulleita, samoin erilaiset lahjoitukset.

– Avustukset ovat tarpeen, jotta voisimme tarjota esimerkiksi vapaaehtoisille virkistäytymistä. He tekevät todella ison määrän tärkeää työtä, Mustikkamaa toteaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa: