Viisi vuosikymmentä paikallisena työllistäjänä

Kun yrityksellä on takanaan puoli vuosisataa, sen on täytynyt sopeutua monenlaisiin käänteisiin ja maailman myllerryksiin. Hyvänä esimerkkinä on E.T. Listat Oy, jossa vietettiin 50-vuotisjuhlia viime vuoden keväällä.  

E.T. Listat on jatkanut perheyrityksenä siitä asti, kun Ensio Torvi perusti sen vuonna 1972 Ylivieskan Saha ja Höyläämö -nimellä. Tänä päivänä yritys on Suomen suurin listojen ja sisustuspaneelien valmistaja sekä Avainlippu-merkin kantaja.

Höylätyt, mäntypuiset rakennuslistat ovat olleet E.T. Listoilla tuotannossa alusta saakka. Vuosien mittaan valikoimiin ovat tulleet myös paneelit ja luonnonpuulattiat sekä pintakäsitellyt tuotteet. Tehdasalue Vähäkankaantien varressa on sekin laajentunut moninkertaiseksi.

Rakennusalaa ovat viime aikoina koetelleet hintojen nousu ja hiljentynyt uudistuotanto. Vaikka sahatavaran hinta on laskenut korona-ajan huippulukemista, kaikki muut kustannukset ovat kohonneet.

Toimitusjohtaja Raine Luukko toteaa, että historian aikana korjausrakentaminen on yleensä paikannut uudisrakentamisen hiipumista. Korona-aika oli poikkeus, kun samaan aikaan rakennettiin uutta ja tehtiin ahkerasti myös remonttia.

– Pari vuotta oli meillä kiivasta aikaa, mutta nyt on palattu takaisin siihen, missä oltiin ennen pandemiaa. Toivottavasti kevään tullen ihmiset tohtivat ryhtyä taas remontoimaan, vaikka rakennustarvikkeiden hinnat ovat yhä korkealla.

E.T. Listat Oy työllistää 110 henkilöä, ja haastavasta tilanteesta huolimatta kaikki työpaikat on saatu säilytettyä. Yritys oli myös mukana helmikuussa Ylivieskan elinvoimapalveluiden järjestämillä Teollisuudesta töitä -messuilla. Esittäytymisellä on aina oma merkityksensä, vaikka ”viidakkorumpu” on edelleen tehokkain rekrytointikanava. Työntekijöitä on löytynyt myös vuokratyöfirmojen ja Centrian koulutusten kautta.

– Meillä on hyvä porukka täällä töissä. Pitkäaikaisin työntekijä on ollut talossa 44 vuotta, ja useampikin henkilö on työskennellyt täällä yli 30 vuotta. Jotain sekin varmasti kertoo, Luukko toteaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa: