Skissi

Yhteisön tuki auttaa yltämään omaan parhaaseen

Tahto tehdä asioita omalla tavalla on monen yrityksen taustalla. Se sai myös Virve Arvolan ryhtymään yrittäjäksi 14 vuotta sitten. Arvolan yritys Skissi Oy suunnittelee erottuvia kaupallisia tiloja ja tarjoaa visuaalisen markkinoinnin koulutusta.

– Olen saanut itse rakentaa itselleni työkenttää, sillä Suomessa kukaan ei ole aiemmin tehnyt myymälämuotoilua samasta näkökulmasta. Yrittäjänä on ollut mahdollista luoda oma polku tällä alalla, Arvola toteaa.

Myymälämuotoilu erottuu Arvolan mukaan perinteisestä myymäläsuunnittelusta, jossa etusijalla ovat kaupallisuus ja ostokäyttäytyminen. Taustalla on myös asiakkaiden arvomaailman muuttuminen.  

– Kuluttaminen ei ole enää ihmisille kaikki kaikessa. Sen sijaan että ostetaan kolme ja maksetaan kaksi, ostetaan mieluummin yksi, joka kestää. Siksi myymälätilakaan ei voi enää rakentua vain pelkästään kaupallisista näkökulmista, vaan ihmisille on tarjottava elämyksellisiä ja aistiystävällisiä tiloja.

Vuosien varrella Arvola on tehnyt paljon työtä kehittääkseen yritystään. Se on tuottanut tulosta, sillä nyt työn alla ovat Skissin tähän asti isoimmat projektit Serlachius-museon ja Helsingin kaupunginmuseon myymälöiden parissa.

Yksi tärkeimmistä eteenpäin vievistä voimista on Arvolan mukaan ollut yhteisön ja yrittäjäkollegoiden tuki. Sitä hän alkoi kaivata tehdessään pitkään töitä yksin.

– Tarvitsin ajatusten vaihtoa ja uusia näkökulmia. Tuntui siltä, että omin päin en saanut kaikkea potentiaalia itsestäni irti. 

Ylivieskan elinvoimapalvelujen, silloisen YTEKin, tarjoamassa pop up -toimistossa Arvola alkoi suunnitella yrittäjille suunnattua yhteisöllistä työtilaa. Idea otti tulta alleen, ja keväällä 2019 vietettiin Rohkian avajaisia.

Nyt Rohkia on toiminut jo viisi vuotta Arvolan luotsaamana. Viime vuonna avattiin uudet työtilat Juurakossa, jossa vakituisen toimitilan jakaa kolme yrittäjää. Vapaa paikkakin löytyy vielä omaa työpistettä ja työyhteisöä kaipaavalle yrittäjälle tai yrittäjäksi aikovalle.

Uudet tilat ovat antaneet mahdollisuuden myös uudenlaiseen yhteistyöhön. Samoissa tiloissa toimii Ylivieskan elinvoimapalvelujen ylläpitämä toimistohotelli Poppoo House, joka palvelee satunnaisesti työpistettä tarvitsevia. Käyttäjiä on ollut viikoittain.

– On hienoa, että Ylivieska haluaa olla yrittäjäystävällinen kaupunki. Tämä on yksi tapa toteuttaa sitä tavoitetta käytännössä, Arvola toteaa.

Teksti ja kuva Hanna Perkkiö

Jaa sosiaalisessa mediassa: