YLIVIESKALAINEN OSAAMINEN YLTÄÄ KORKEALLE
Timo Pälli kiipesi mastoon ensimmäistä kertaa jo kouluikäisenä – luvan kanssa toki. Mastojen rakentaminen kun on ollut perheen yrityksen leipälaji jo lähes puolen vuosisadan ajan.
Nykyään Pälli on kolmannen polven yrittäjä, ja MastCraft Oy kuuluu Ylivieskan vanhimpiin yhä toimiviin yrityksiin. Pällin isoisä Jaakko Sorvisto osti 1970-luvun alussa silloisen, jo vuodesta 1948 toimineen Keski-Pohjanmaan Konekorjaamon. Yritys alkoi tuolloin keskittyä korkeiden teräsrakenteiden tuotantoon ja asennukseen.
Vuonna 2012 tehdyn sukupolvenvaihdoksen jälkeen Pälli ryhtyi serkkunsa Olli Seppälän kanssa kehittämään yritystä, jotta se vastaisi alan koventuneita vaatimuksia. Sittemmin Seppälä on jäänyt yrityksestä pois, ja Pällin rinnalla yhtenä omistajana toimintaa pyörittää nyt Tuomo Sipilä.
MastCraftin päätuote on edelleen mastot, joiden korkeus voi vaihdella talonharjasta aina 150 metriin. Sen asiakkaita ovat esimerkiksi suuret verkkoyhtiöt ja teleoperaattorit, sähkö- ja vesiyhtiöt, tuulivoiman rakentajat ja julkisyhteisöt.
Ylivieskalaisyritys on omalta osaltaan takaamassa, että yhteiskunnan kannalta elintärkeä infra on ajanmukaisessa kunnossa – eli vaikkapa siitä, että netti ja puhelin toimivat sivukylälläkin. Kaiken aikaa on osaamista on kerrytetty etenkin suunnittelutyöhön.
”Meidän lisäksemme vain yksi muu yritys Suomessa toimii samalla laajuudella, mastojen suunnittelusta valmistukseen ja asennukseen ja ylläpitoon. Useimmat ovat erikoistuneet johonkin näistä”, Pälli kertoo.
Uudet teknologiat vaativat aina uudenlaisia mastorakennelmia. Nyt 5G-verkkoja rakennetaan ympäri Suomea, mikä tietää kiirettä myös MastCraftin väelle. Tällä hetkellä yritys työllistää kymmenen henkeä sekä useita alihankkijoita.
MastCraftin palveluihin kuuluvat myös vanhojen mastojen huollot sekä erilaiset kiinteistöratkaisut ja teräsrakenteiden suunnittelu. Vaikka yrityksen perinteet ovat pitkät, niiden varaan Pälli ja Sipilä eivät halua jäädä nojailemaan. Suunta on edelleen ylöspäin.
”Haluamme myös haastaa tätä alaa ja uudistaa sitä. Jatkuvasti
täytyy miettiä, miten jonkin asian voisi ratkaista ihan uudenlaisella tavalla.”
Teksti ja kuva: Hanna Perkkiö