ylivieskan-kenkäkauppa

Ylivieskan Kenkäkauppa

Ikinuori kenkäkauppa luottaa kunnon palveluun

Ensi vuonna 70 vuotta täyttävä Ylivieskan Kenkäkauppa on Ylivieskan vanhimpia yrityksiä. Jo useampi sukupolvi ehtinyt hankkia sieltä jalkineet arkeen ja juhlaan.

”Monet käyvät täällä kauempaakin kummastelemassa, että oikeita kenkäkauppojakin on vielä olemassa”, kauppias Kaarina Juntunen naurahtaa.

Mitään poppaskonsteja ei ole tarvittu. Kaarinan mukaan palvelu, laatu ja matala kynnys ovat pitkän iän taustalla. Kaupanteon hyveisiin kuuluu myös vastuu: kengän jos minkä pitää olla kunnollista tekoa ja käyttäjälleen sopiva.

Vahvuuksiin kuuluvat myös perinteet, joita kannetaan ylpeinä. Kaarinan isän, Ahti Uusi-Hallilan vuonna 1959 Juurikoskenkadulle rakentama talo on yksi harvoista ennallaan säilyneistä rakennuksista kaupungin katukuvassa. Samalla se on arvokas muistutus kauppalan historiasta.

Vaikka puitteet henkivät nostalgiaa, niiden sisäpuolella eletään täysillä tätä päivää. Valikoima pidetään aina ajan tasalla, eikä vanhaa tavaraa seisoteta varastossa. Myyjä Päivi Pylväs pitää huolen siitä, että liike näkyy omalla persoonallisella tavallaan myös sosiaalisessa mediassa – siellä missä moni asiakaskin on.

Sen sijaan aukioloajoissa ei ole lähdetty valtavirran mukaan. Kauppa aukeaa aamulla jo yhdeksältä, ja sunnuntait pidetään vapaata.

Omaa linjaansa veti aikoinaan myös liikkeen perustaja, Kaarinan äiti Aino Uusi-Hallila. Sukunsa ensimmäisenä yrittäjänä hän ryhtyi kauppiaaksi vuonna 1950. Kun Aino-äiti kuoli vuonna 1984, tytär tuli liikkeeseen isänsä avuksi ja jäi sille tielle.

Kaarina itse on jo eläkeiässä, mutta viihtyy yhä kenkien keskellä. Niinpä hänet voi yhä tavata Pylvään ja yli 40 vuotta talossa työskennelleen Helena Jussilan kanssa asiakkaita palvelemassa.

”Tämä on hyvin ihmisläheistä työtä. Asiakkaat tykkäävät usein jutella kaikenlaista samalla kun sovitellaan kenkiä. Tällaisessa pienessä kaupassa kanssakäyminen käy luontevasti.”

Teksti ja kuva: Hanna Perkkiö

Jaa sosiaalisessa mediassa: