Yrityksien kustannustuki 5 tulossa joulukuussa

Kustannustuen viides kierros on kohdistettu muun muassa tapahtuma-alalle, ravintoloille, liikunta-alalle sekä matkailualan yrityksille. Tiukemmassa toimialarajauksessa piilee ekonomistin mielestä ongelma.

Työ- ja elinkeinoministeriö on saanut valmiiksi hallituksen esitysluonnoksen kustannustuen viidennestä kierroksesta. Viides kierros on aikaisempia kustannustukikierroksia suppeampi, sillä se keskittyy aloihin, jotka ovat kärsineet viranomaismääräyksistä kuten asiakaspaikkarajoituksista.

Viidennen kierroksen toimialalistalla on enimmäkseen tapahtuma-alan ja ravintola-alan yrityksiä, minkä lisäksi kierros koskee muun muassa kuntosaleja ja kylpylöitä.

Viidennen kierroksen tukea voi saada myös yritys, joka pystyy osoittamaan, että viranomaisten määräykset ovat vähentäneet asiakasmääriä tai vaikuttaneet muutoin pakottavalla tavalla yrityksen toimintaan kuten aukioloon. Malisen mukaan tällainen voisi olla esimerkiksi ravintoloilla portsaripalveluita tarjoava yritys, joiden toiminnalle viranomaismääräykset ovat aiheuttaneet välillisesti isoja haasteita.

Haku alkaisi joulukuussa

Kustannustuen viidennen kierroksen tukikausi olisi 1.6.–30.9.2021. Tämän ajanjakson liikevaihtoa verrattaisiin vastaavaan ajankohtaan vuonna 2019. Tuen ehdot olisivat pitkälti samat kuin edellisellä kustannustukikierroksella. Tukea saisi yritys, jonka liikevaihto on laskenut vertailukaudella yli 30 prosenttia. Esityksen mukaan yrityksellä tulisi olla tukikelpoisia kustannuksia vähintään 2000 euroa. Tuen minimimäärä on 2000 euroa.

Nyt valmistunut lakiesitys pyritään saattamaan voimaan tämän vuoden puolella. Jos viivästyksiä ei tule, kustannustuen hakukausi alkaisi joulukuussa ja päättyisi helmikuussa 2022. Tukea haetaan aikaisempien kierrosten tavoin Valtiokonttorista.

Kustannustukiesitys liittyy valtion vuoden 2021 neljänteen lisätalousarvioesitykseen.

Lisätiedot:

https://www.yrittajat.fi/uutiset/657578-kustannustuen-viides-kierros-tulee-joulukuussa-ekonomisti-nakee-siina-ongelman?fbclid=IwAR2DJ8HTUnFoy5h02q8ShBkqocEmkO6shZTrcvJGi2a7L8wgPju6oTUc9Qc

Jaa sosiaalisessa mediassa: