Yrityskauppa avaa tietä ulkomaiden markkinoille

Ylivieskalaiset Johanna ja Juha Koskela käänsivät kuluneena syksynä uuden sivun yrittäjäntaipaleellaan. Marraskuussa sinetöidyssä yrityskaupassa Koskeloiden perustama Suora Broadcast Oy siirtyi Ruotsin suurimpiin perheyhtiöihin lukeutuvan Stena AB Groupin omistukseen.

Stena-konserniin kuuluu muun muassa varustamoja, kierrätysliiketoimintaa, Scandic- hotelliketju sekä kansainvälisesti toimiva mediatuotantoyhtiö DMC Production, jonka organisaatiota Suora Broadcast nyt vahvistaa. Muiden työntekijöiden tapaan Koskelat jatkavat entisissä tehtävissään, Johanna toimitusjohtajana ja Juha innovaatiojohtajana.

– Yrityskauppa oli yksi askel yhtiön historiassa. Se merkitsee nyt vain siirtymistä uudelle tasolle, Johanna toteaa.

Laajentuminen on ollut osa yrityksen strategiaa jo siitä lähtien, kun Streamteam Nordic perustettiin vuonna 2006 hoitamaan ravilähetysten striimauksia. Vuosien varrella yhtiö on kehittänyt etätuotantomallia ja hiilineutraalia tuotantoa sekä kasvanut monikameraisten urheilutuotantojen kotimaiseksi markkinajohtajaksi, joka työllistää noin 80 henkilöä ja välillisesti noin 200 alihankkijaa. Viime vuonna nimeksi tuli Suora Broadcast Oy.

Yrityksen myyminen ei ollut mikään hetkellinen ajatus, mutta ratkaisevan sysäyksen toi nykyinen epävakaa maailmantilanne. Sopiva ostaja löytyi lopulta naapurimaasta.

– Tärkeintä oli löytää oikeanlainen kumppani, jonka arvot voimme allekirjoittaa. Stena AB on taustaltaan perheyhtiö, jolle tärkeää on kestävä kehitys. Tältä pohjalta meidän on helppoa jatkaa työtä yhdessä, Johanna toteaa.

Tärkeä syy myymiselle olivat yrityksen kansainvälistymistavoitteet. Suomessa kasvun rajat tulivat vastaan nykyisillä markkinoilla. Naapurimaissa jalansijan saaminen on kuitenkin ollut hidasta ja vaikeaa, sillä alalla vaalitaan oman maan toimijoita.

– Meillä on pitkään ollut haaveena laajentaa suomalaisena yhtiönä muihin Pohjoismaihin. Yrityskauppa oli keino päästä uusille markkinoille, Juha sanoo.

Yrityskaupasta saatuja tuloja Koskelat aikovat ohjata uuden kasvun rakentamiseen, toimiala tosin on aivan toinen. Perheellä on jo useiden vuosien ajan ollut erillisen yhtiön kautta metsänomistusta ja metsäalaan liittyvää liiketoimintaa.

– Sijoittaminen paikallisesti on se juttu. Tällä alalla on kasvumahdollisuuksia, ja metsä on monin tavoin mielenkiintoinen ympäristö, Juha toteaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa: